Firma Franke stawia na ochronę środowiska i w pełni angażuje się w rozwój technologii, które oszczędzają energię. Najbardziej energooszczędne innowacje, producent wprowadził do gamy piekarników, okapów oraz płyt indukcyjnych. Spektakularna technologia zastosowana w piekarnikach Franke polega na wykorzystaniu zupełnie nowej i energooszczędnej metody grzania – Dynamic Cooking Technology, w skrócie DCT. Grzałki wykorzystane w piekarniku nagrzewają się dużo szybciej w porównaniu do tradycyjnych, a także zużywają na to znacznie mniej energii. To dzięki zastosowaniu energooszczędnej technologii DCT można przygotować czterodaniowy posiłek wykorzystując zaledwie 1 kW energii.
W przypadku zaś płyt indukcyjnych Franke, producent zastosował nową technologię Plus, która znacząco zmniejsza zużycie energii. Technologia ta polega na zwiększeniu mocy w krótszym czasie i przy mniejszym zużyciu energii, co daje znaczną poprawę energooszczędności.